Víte, že čokoláda není zas tak úplně nezdravá?
Za "zdravou" lze však považovat více méně jen čokoládu, která obsahuje vysoký podíl kakaa. Kakaové boby jsou totiž bohaté na hořčík a tzv. flavonoidy, které jsou mimořádně prospěšné pro zdraví srdce, krevní oběh a snížení tvorby krevních sraženin.
Jedna tyčinka tmavé čokolády obsahuje tolik flavonoidů jako šest jablek, 4,5 šálku čaje, 2,8 sklenek bílého vína nebo dvě sklenky červeného. Ovšem opravdu není čokoláda jako čokoláda...
Co je a co není čokoláda?
Názvem čokoláda se na našem trhu může označovat jen ten výrobek, který splňuje požadavky na jakost. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, mléčná čokoláda alespoň 25 %. Ostatní čokoládě podobné výrobky musí být vedeny jako ‚pochoutka‘ (například nugátová, kakaová, čokoládová) a podobně. Údaje o složení byste měli vždy najít na obalu výrobku.Jak se navzájem od sebe liší?
Hořká
Tento druh děti dvakrát nemusí, ale zrovna ona je adeptkou na titul nejzdravější čokolády. Obsahuje kromě kakaového másla a cukru, největší podíl kakaového prášku - nejkvalitnější čokolády mají podíl 85 procent i více. Tento fakt způsobuje, že je čokoláda sice plná zdravých látek, ale také mimořádně hořká a ne každému přijde k chuti.Mléčná a bílá
Tato čokoláda u dětí vede. Díky přidanému sušenému mléku má jemnější chuť. Má také nižší obsah kakaové sušiny, zato vyšší podíl jednoduchého cukru.Bílá čokoláda neobsahuje žádný kakaový prášek, pouze kakaové máslo, cukr a mléko. Je velmi tučná, sladká a v podstatě to ani není čokoláda.
Žádné komentáře:
Okomentovat